Saturday, March 28, 2009

EARTH HOUR!!!!!!!!!!

8.45pm--28/3/09--sabtu
buat pertama kali aku menulis blog dalam keadaan gelap.. sungguh tak ku sangka.. ini kerana aku telah menjalankan tugas sebagai ahli bumi yang prihatin merehatkan bumi selama satu jam.. aku rasa berjaya la jugak.. memang gelap kawasan umah sewa aku nie.. ramai gak yang bagi sokongan.. terima kasih yang bagi sokongan.. tetapi ada segelintir yang masih belum lakukan.. kemungkinan mempunyai majlis2 tertentu ataupun ada baby kecik.. takkan nak bergelap gak kan.. nie ada gambar yang mau aku tunjuk...

kawasan belakang umah aku yang biasanya cerah semua gelap gelita.. tahniah penang

blok depan umah aku.. juga sama gelap.. tahniah sekali agi!!


yang cerah tu lampu koridor.. memang menyala automatik.. tak boleh nak padam..


video
so malam yang sungguh menakjubkan diri aku.. aku harap lepas2 nie ramai lagi yang memberi sokongan padu kepada kerajaan malaysia agar kita dapat membuat bumi ciptaan allah nie lebih bernilai harganya...

Monday, March 23, 2009

Hujung Minggu Yang paling Best.....

Ape kes?
Apa yang best sangat tu?
ye lar.. pada sabtu baru nie, family aku datang penang sebab nak g kenduri sepupu aku kat sungai dua.. so, sebelum diaorang datang sini, diorang telah pergi ke Klang ke rumah Kak Zura. nie yang tak best nie. aku selalu ditinggalkan.. huhuhu.. sama kes macam pergi cameron ari tu.. sedih aku.. huhuhuhuhu.. tapi tak per sebab aku ternanti-nanti Cik Marrisa kiye tu.. al maklumla lama dah tak jumpa.. rindu gak kan..

so my family (MF) betolak dari Klang pukul 8.30 malam la (jumaat). masa tu aku tunggu kat umah sewa nie... kak irah antar msj dah bertolak.. aku tunggu2 sambil tengok2 tb.. masa tu aku tengok OiAM.. tetiba je rasa ngantok.. aku kate x leh jadi nie.. nanti diaorang sampai aku tidur susah plak.. dengan azam yang kuat aku pun tidor dengan genggam tepon takut MF sampai.. lam pukul 2 lebih MF call kate ada kat Mobile Mart depan umah aku.. lebih kurang la.. sebenarnya aku cut cter nie yang MF ada gak makan buah langsat sikit.. bukan Sesat tapi konpius la..

so pagi tu jugak kami pergi kerumah pak sedare aku.. sebab nak tidur umah aku tak leh.. tak de tilam.. kesian plak kat MF nanti.. dah la letih2 dari Klang.. aku sebenarnya tak kisah kalau MF nak tidur umah aku pun.. lebih kurag setengah jam kami sampai umah pak sedare aku tanpa sesat.. hahahahhhaah.. biasala selama nie asyik makan buah langsat jew... kami pun berehatkan diri yang dah letih tu.. aku letih kew?? hahahahahahha... ok macam biasala aku tengok Cik Marissa nie makin lama makin berisi.. apa yang NEk ngan Aki bagi makan nie?? Keropok cicah budu kot.."ayat kawan aku kalau jumpa orang ganu"..

pagi tu dalam pukul 11.30 kami bertolak nak g sungai dua.. rumah dia nie dgan umah sewa aku ew.. lebih kurang dekat jew.. lagipun aku dah pergi tempat tu sebelum nie.. tu aku confident jew tunjuk jalan balik umah sewa aku.. lepas makan2 kami wat keputusan dah nak balik terengganu.. aku ingat aku nak ikut jew balik terengganu.. tapi memikirkan assignment yang menimbung.. dua kali aku fikir hal nie.. tak yah la kot abah cakap.. nanti letih plak nak balik sini.. aku rasa betul gak kan..

petang tu MF lepak umah aku. Cik marissa kita cam biasala.. Mengamuk la hobi dia.. lama gak dia mengamuk.. akau senyum jew.. hheheheheh.. memang dah tabiat dia macam tu.. x leh wat papew.. apa2 pun perangai dia orang amsih sayang kat dia.. nia la kuasa tuhan yang ada pada kanak2..

pukul 6 ptg aku dah mulai rasa sedih.. MF akan bertolak balik terengganu.. Inilah situasi yang tak paling best hujung minggu baru nie.. tapi tak per.. inilah dugaannya bila berjauhan dengan keluarga.. so MF selamat sampai ke terengganu lam ukul 12.30 am.. aku bersyukur kerana tiada apa2 yang tidak diingini berlaku sepanjang MF berjalan jauh hujung minggu itu..

Sunday, March 15, 2009

Pengumuman Penting!!!!!!!

KEPADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA, ANDA SEMUA MESTI MENDENGAR BERITA INI.. INI UNTUK SELAMATKAN DUNIA..

PADA 28 MARCH INI, ANDA SEMUA DIMINTA MEMADAMKAN LAMPU PADA JAM 8.30 SELAMA SEJAM JEW. INI UNTUK UNTUK KEBAIKKAN BUMI KITA..DI US PERKARA YANG SAMA DILAKUKAN PADA DUA TAUN LPAS.. 2 JUTA RAKYATNYA TELAHBERJAYA MEMBERI KERJASAMA.. SO KITA RAKYAT MALAYSIA PERLULAH MEMBERI KERJASAMA UNTU PROGRAM PADAM LAMPU SEMPERNA KEMPEN SELAMATKAN DUNIA. TERIMA KASIH.. MALAYSIA BOLEH!!!!!!!

Nie la berita terbaru yang aku dengar.. aku menyokong kempen ini.. so kepada rakyat malaysia yang sayang akan bumi, lakukanlah tapi behati2-hati dengan keselamatan anak2 anda sewaktu kempen ini berjalan.... terima kasih kepada rakyat malaysia yang berjiwa manusia!!!!!!!!

Program Yang Mendukacitakan Student..

assalamualaiku..
jumpa lagi.. biasala aku time rajin tulisla blog.. thanks yang masuk blog aku walaupun hanya sorang yang follow aku.. ape kes?? follow la aku kawan2..

nie aku nak cter kes program PPKP uitmPP semalam (sabtu).. kelakar betul.. orang yang anjurkan nie macam buat kitaorang macam budak tadika.. yang paling boring ialah ceramah oleh ketua keselamatan UITMPP.. asyik cakap tak tau peper.. aku masa tuh main msj la.. ape kes nak dengar tentang rukun negara.. da tau la.. Kajian Tempatan Or Sejarah kami da belajar..

pada petangnya plak kitaorang disajikan permainan cari harta karun.. hampeh kusangka hebat rupa-rupanya sedap lagi ceramah pagi tu.. hampehhhhhhh gler.. semua orang tak puas ati.. nak tau apa berlaku..??

kitaorang (30 orang) diberi task supaya pergi tempat yang dia elah tulis.. kat situ dia tulis library.. menujulah kami beramai-ramai ke library.. sampai2 dah ramai team lain yang berpusu-pusu.. yang lain pun teamate diaorang 30 orang gak..

kitaorang ambik keputusan untuk berhenti.. tapi tak leh la kan.. nanti ada kene saman. kami pun buka task seterusnya kat depan library.. sampaila task 7.. ntah paper.. dah la ramai berpusu-pusu..

aku harap taun depan tak de dah mende2 merapu macam nie.. baik aku balik kampung tengok seupu aku kawin.. ada gak pekdahnya.. k la setakat ni dulu erk.. aku nak makan apom balikplak nie.. nanti aku nak cter pasal LAMPU..

Friday, March 13, 2009

ape kes??

ada ke yang rajin dibuli dan yang malas ambil kesempatan??

inila masalah masyarakat melayu sekarang.. janganlah nak tunjuk rajin nanti dibulinya kita nanti.. apa yang terjadi sekarang nie sudah jelas terjadi kepada pelajar uitm sendiri.. al-maklumla hidup di U nie bnyak karenah kene layan.. assignment la.. dah tu memang tugas seorang pelajar.. ni ape kes?? tak nak belajar berhenti la..

mesti korang pelik kan kenapa aku tulis nie kat blog..
ini kes terjadi pada diri aku juga diri kawanku.. hahhahaha.. setelah aku kaji2.. ada betul memang masyarakat melayu memang macam nie.. maafffff aku nak mengate cikit.. terutama budak-budak yang berasal dari negeri che siti wan kembang.. (kelantan).. bukan semua la.. ada yang baik.. ada yang kureng.. macam tu la..

aku bukan nak salahkan ibu mengandung, tapi bila dah mengandung pandai-pandaila didik anak.. sampai kes macam nie pun masih tersenyum macam kambing.. oPPs sorry.. EMO sikit la.. hahha..

k la.. sape yang setuju ke tak setuju ke antarla komen. bagi aku setuju jew.. hahahahahha
bye-bye.. salam

Aku Balik KAmpung -3-

hari selasa
macam biasa bangun untuk cium marissa la.. hahhaahha.. sudah mesti jadi kemestian.. pagi tu aku antar adik aku kesekolah.. so antarla aku.. balik jew dari antar adik aku kesekolah aku mendengar cerita yang menyedihkan bahawa bapa saudaraku yang sakit aritu telah kembali kerahmatullah..

aku pergi kerumah arwah.. tolongla apa yang patut. dengan muka tak mandi lagi.. arwah diknjungi ramai waris dekat dan jauh kerana kebetulan orang balik untuk majlis marissa. arwah dikebumikan seepas zohor di tanahperkuburan balai polis simpang 4 chendering.. aku turut mengikut kekubur dan saat itu kenangan aku terpalit semula sewaktu kematian nenek tercinta juga anak sedare yang disayangi..

malam tu aku berkemas untuk pulang.,. di stesen bas aku bersama abang aku sebab abang aku nak balik romping untuk bekerja. clik mata pagi tu aku dah ada di buterworth.. balik kampung minggu nie memberi 1001 kenangan suka dan duka ak..

al-FAtihah

Aku Balik Kampung -2-

hari isnin aku bangun awal. apa yang pertama aku wat ialah pergi cium si kecik marissa yang tengah menyusu.. aku tak kesah. yang penting masa cuti begini sahahja aku dapat bermain dengan marissa.. pastu kedengaran bunyi motor pak haji datang untuk menyembelih kambing putih..

aku tak sempat tengok kambing tu disembelih kerana aku pergi mana entah masa tu.. ambil tong gas aku rasa.. sa bila aku sampai umah kambing tu dah terkulai layu..

dan seperti biasa majlis berjalan lancar.. aku cut cerita sampai kat nak potng rambut marissa.. dengan baju gaun pink yang cantik, skaft kepala pink marisa ngan selambe tidur masa orang potong rambut dia. aku ditugaskan bagi bunga telur. suasa yang indah itu dikongsi air mata oleh kakak ku yang mengenangkan arwah anaknya..

P/S= tak sabar nak tunggu permata hati dari kakak sendiri..

Thursday, March 12, 2009

Aku Balik Kampung -1-

biasala la cuti ada sikit aku mesti balik kampung.. tapi minggu lepas aku balik kampung sebab buat majlis cukur kepala anak saudaraku marissa. ao aku balik la.. aku ingat nak balik jumaat malam lepas lab petang tu.. malangnya tiket habis.. jadi aku balikla sabtu malam.. alang2 aku balik lewat nie aku pun wat keputusan nak ponteng kelas ari selasa tu satu ari.. so jadila rancangan aku nie..



aku sampai umah pagi ahad.. dalam bas aku bertembung dengan bakal penganti baru nie.. Kak Ngah ngan adik nyer.. sampai kat bandaraya KT aku dijemput oleh Abang Mie aku ngan kereta kelisa.. lama tul aku tak naik kete tu.. asal2nya kete tu kete kakak aku.. kak ngah pun tumpang sekali la.



ahad pagi tu tak der paper pun. cuma aku agak gembira kerana umah aku penuh ngan saudara mara termasuk mok ngan aboh rompin. hari ahad memang sibuk skali.. aku terpaksa jadi driver kesana sini cos aku pemandu baru yang tak berlesen.. mangsa kekejaman aku islah kereta kancil tu. memang jadi mangsa ar dia sepanjang aritu..

ma n abah dan famly lain pergi pasar beli barang2.. aku duk kat umah jaga marissa la.. aku tak kesah.. yang penting marissa jangan wat hal melalak tak tentui pasal.. kan tak pasal2 aku pulak yang melalak.. hehehhe.. jangan marah marissa comel..

so itulah aktiviti aku masa ari ahad.. ada lagi nie..

pada malamnya waktu aku ngan yang lain2 ygah goreng ayam aku dk=ejutkan dengan berita pak sedara aku tenat... oleh itu aku un pergila umah dia yang berada kat depan umah aku. memang tenat pun. aku baru tau kot.. anak2nya baca yassin dan ajar mengucap.. aku pun bedebar gak takut terjadi apa2 yang tak patut takut bertembung ngan majlis akikah keesokanya.. tapi allah maha kuasa pak sedare aku tu beransur pulih sedikit.. dah dapat bercakap sikit2.. keluarga aku mulai reda..

Sunday, March 1, 2009

Makn Malam LEpas Boling

Nie yang tak best nak cter nie.. tapi nak wat camner sekali sekala.. hahahhaha.. lepas balik dari boling kawan aku ajak tengok wayang.. aku ak kesah tapi aku dah letih.. tapi aku ikut je la.. wayang tu start 11.40 pm.. sebelum kitaorang g makan dulu.. korang tau nak makan kat ner??
ha nie yang agak terkejut nie.. padahal aku biasa jew.. kitaorang makan kat VICTORIA STATION.. salh satu restoran termahal kat penang.. masuk kat dalm kitaorang dilayan satu2..tapi yang tak boleh blah semua makanan berasaskan daging kambing ngan ikan.. manala aku makan.. nasib baik ada juga 3 jenis masakan ayam.. aku ambik je la.. dan korang nak tau itaorang habis malam tu?? tengok bil aku tulis.. aku tak tipu...


1 coke ( air tin )----------------------4.90
1 juice laychee-----------------------7.90
2 fresh watermelon ( 1-- 5.90)------11.80
1 VS Chessy Steak------------------34.90
1 VS Carpetbag Steak---------------37.90
1 VS Black Pepper Steak------------35.90
1 Grl Chicken Fillet With RST-------18.90
Goverment Tax---------------------7.61
serving Charge----------------------15.22

total---------------------------------175.05


ha nie la bil yan aku salin.. yang aku makan warna merah...

nie la tempat yerrr

kejohanan Boling Tertutup UiTM Penang

Sabtu-28/2/09: Kelab Boling UiTM pulau Pinang telah menganjurkan Kejohanan Boling Tertutup bertempat di Megalanes, Megamall Penang.. Eh apesal aku macam pemberita pulak nie.. biasala exited nak cter.. hahahhaha.. biasala program dianjurkan setiap sem dan aku tak pernah masuk pun.. tetapi sem nie tetiba jew aku rasew nak masuk.. tapi aku takdew team.. so aku pun cari2 la team yang tak cukup orang.. jumpala team kawan aku megat yang tak cukup sorang teamate.. so aku pun masukla team diaorang..
Pagi sabtu aku bangun macam biasa.. aku bersiap nak g main boling la nie. sampai kat sane macam aku pulak urusetia.. maklumla semua MT kelab nie kawan aku.. so kumpulan aku diberi nama 'saje suke-suke'... kelakar kan nama tu.. jumlah team yang bertanding sem nie memang sedikit.. biasanya team yang bertanding macam sem lepas 40 lebih tapi sem nie 14 jew.. hahahhah.
setiap team diberi masa 5 minit untuk panaskan badan dengan balingan percuma.. aku pun try baling... kelongkang la maknanya..pastu perrtandingan dimulakan.. kitaorang main dengan senyuman sebab main boling x leh stress2..sampai game yang kedua mereka umumkan kedudukan kumpulan.. terkezut kitaorang kumpulan kitaorang ada lam top 10.. no 8... hahhaha
main punya main permainan kitaorang agak teruk.. kitaorang dah tak yakin menang..
dan akhirya alhamdullillah kami dapat juga no 10.. dapat gak mdle satu.. korang tengokla gambar yang tak seberapa nie...




nie la team aku "saje suke-suke" dari kiri Megat, Din, Aqmad and aku.. kitaorang target dapa satu dari belakang nah skarang dapat betul.. sem depan kitaorang nak tukare nama team kitaorang plak "bukan main-main" dan target satu dari depan... hahahahhahahhahaha



nie plak bukan aku yang menang.. sajew ambik at kenangan..yang besar tu ahousemate aku dapat.. aku pun tumpang sekli ar..



nie la piala aku... no kat bawah tu buat2 tak nampak ar... lalalallalallalal