Monday, January 13, 2014

Antara Sahabat dan Kawan

Assalamualaikum..
Ada orang bertanyakan saya apakah perbezaan sahabat dan kawan??
**Sebelum tuh tenangkan hati supaya tidak menulis mengikut nafsu dan perasaan supaya tidak mengaibkan sesiapa yang membaca.. Dan semua artikel ini adalah 100% dari saya, dari hati saya bukan diciplak dari mana-mana.  Dan penulisan ini jugak untuk peringatan diri saya juga.**
(Kena tulis nanti ada orang yang terasa dan perasan pulak kan)
Sebelum itu mari kita sedekahkan Al-Fatihah kepada sahabat kakak saya yang terkorban akibat kemalangan jalan raya yang turut mengorbankan suami dan dua anaknya.. Dan juga Cikgu sekolah rendah yang disanjung Cikgu Si Dayang yang telah kembali kerahmatullah.. Al-Fatihah....

****

Melihat kepada perkataan, sahabat itu lebih sopan berbanding kawan.. Dalam pemikiran, jika kita menyebut sahabat, ia merasakan lebih rapat dan selesa dan apabila menyebut kawan, seolah-olah orang yang biasa-biasa bagi kita.. Betul?? (Hentam je) Hentam pun saya rasa point saya ada betulnya..

Berbalik kepada pertanyaan tadi (bagi saya);
SAHABAT - Seorang insan yang dikurniakan tuhan untuk menggantikan keluarga.. Maksud disini bukan gantikan terus keluarga, tapi contohnya jarak antara kita dan keluarga jauh, sahabatlah yang menjadi orang pertama dimana kita mengadu masalah, berkongsi cerita dan menerima baik dan buruknya...

KAWAN- Kemungkinan ramai.. Sebab bak kata pepatah, kawan biar beribu.. Sebab kawan ni macam-macam akalan yang timbul.. Ada yang berkawan dengan kita bersebab.. mengambil kesempatan atas kesenangan kita.. Maksud saya kawan ini ada yang baik dan ada yang jahat..

Seperti kata sahabat saya seorang ini, "Kawan baik kita adalah kawan sekolah rendah sebab semasa mereka berkawan dengan kita waktu itu hati masing-masing suci, dan berkawan keranan untuk berkawan"

Ya, saya ada seorang sahabat sejak sekolah rendah.. Betul lah kata sahabat saya tadi.. Kami bersahabat sejak darjah 3.. Tak pernah sedikit dihati kami ada niat nak bermusuhan.. Sebab saya rasa dialah paling baik.. Dan orang yang baik selalu diberkati Allah..

Mohd Arif bin Musa.. Sahabat saya sehingga sekarang dan selamanya.. Walaupun sekarang jarang bertemu sebab dia dah jadi engineer sekarang.. Aku jugak yang masih menatap benda alah nak habiskan belajar.. Dia seorang yang pandai.. Satu yang boleh saya banggakan, dia tak pernah buat saya rasa menjadi seorang yang jahat.. Dia jugak tak pernah membuat saya menimbulkan syakwasangka.. walhal perangai saya ni teruk.. teruk berdooh.. Tapi dia slumber je.. Dan kami rapat sebab kami tahu matlamat hidup kami masing-masing..
Sahabat terima kasih.. Aku akan terus mengingatin mu.. Hahahaha..

Dan bagi korang, sahabat atau kawan, hargailah sebelum mereka berkecil hati..

Kalau dulu dia yang selalu mengingati kamu tentang semua hal, hargailah..
Kalau dulu dia yang selalu mengatur kamu makan, hargailah..
Kalau dulu dia yang bagi semangat untuk berjaya, hargailah..
Kalau dulu dia yang bersusah-payah untuk kamu, hargailah..
Kalau dulu dia yang membawa senyuman sewaktu kamu keseorangan, hargailah..
Kalau dulu dia selalu menuruti segala permintaan kamu, hargailah..
Kalau dulu dia yang membawa kamu ke alam persahabatan, hargailah..

kerana..

Jika kamu terlepas sekali semua itu, tak mungkin kamu akan dapat sekali jikalau hatinya telah beku dengan perangai kamu yang tak pernah menghargai.. tak mungkin kamu akan dapat semua semua itu.. tak mungkin..


P/s: Hati saya telah beku.. Beku sebeku-bekunya..

No comments: