Sunday, November 4, 2012

Teruskan berdoa..

4 Nov 2012 

Teringat lagi dulu-dulu.. Bila kita solat dan berdoa.. Kenapa susah Allah mahu makbulkan?? Kenapa apa yang kita minta tak pernah termakbul.. Sehingga sampai satu tahap itu, aku akur, pasrah dan sedikit memberontak.. Aku tinggalkan segala suruhanNya.. Tanda protes.. Hal sedemikian, membuatkan aku terus tidak nampak jalan mana aku harus lalui.. Susahnyer.. Sehingga aku akur yang aku ini hanyalah hambaNya.. Mungkin ada sedikit kesalahan dalam permintaan aku..

Sekarang.. Aku berusaha menjadi yang terbaik.. Walaupun tidak sepenuhnya baik, sekurangnya aku berusaha menjadi ke arah itu.. Terima kasih Ya Allah.. CEKALkan hati hambaMu ini untuk terus beribadah kepadaMU.. tiada lagi tangisan kesedihan, semoga perjalanan aku terus menimba ilmu berterusan.. Terima kasih Ya Allah..

Kebelakangan ini banyak perkara aneh yang berlaku.. Nak rasa aneh tapi itu yang aku inginkan.. Aku disini yang masih mengungkai seribu rahsia masih belum temui apa-apa jawapan.. Mencari dimana akarnya.. Masih bernafas dalam lumpur yang dalam.. Sukarnya.. Disaat inilah teman seperjuangan diperlukan untuk mengangkat aku.. Tidak kiralah kurus, gemuk, hitam dan putihnya beliau..

Setidaknya, setiap gerak geri aku akan menjadi penguat aku untuk terus bertahan.. Bila lagi akan begini..

Bila lihat orang ramai berkasih-sayang.. Aku tersenyum tapi aku menjadi tidak tentu arah.. Adakah betul perjalanan berseorangan yang aku pilih.. Sangat menyakitkan.. Bila lihat kawan-kawan bahagia dengan pasangan masing-masing, aku tertanya lagi.. Bila aku akan sebahagia mereka.. Mungkin 4 tahun lalu aku telah membuang kebahagiaan aku dengan sia-sia, maka ia takkan kembali lagi.. Mungkinkah?? :'(

Betul kata orang, kalau takut dilambung ombak janganlah berumah ditepi pantai.. Kalau takut dugaan yang mendatang, teruskan usaha tingkatkan keimanan.. Bukan hanya berserah bulat-bulat..

CINTA membuat dua manusia menjadi satu.. CINTA juga yang membuat 2 jiwa menjadi kuat.. TAPI ingat, CINTA bukan untuk menujukkan kehebatan diri.. Salah.. CINTA juga bukan untuk kita menyerah kalah.. CINTA juga bukan untuk kita menjadi bahan dalam ujukaji kehiidupan.. Sungguh bahaya sesuatu yang bernama CINTA..


*Akhirnya cuti aku tidak kosong kerana diisi dengan kursus food prosessing.. Maafkan aku teman-teman kerana tidak dapat mengenjoykan diri sepanjang cuti ini.. Aku lagi sibuk!!

No comments: